Spleising av tau
Å kunne spleise hulfletta tau hører med til hundekjørerens grunnkunnskaper, slik at en kan holde seg med nakkeliner og andre liner som blir slitte etter vært, samt snørekjøringstau og annet tauverk til hundehold.
Tauet som brukes finnes i forskjellige farger og kvaliteter. Det gjerne blå,grønne eller rød/hvitrutete man får kjøpt i endel jernvarebutikker er det med dårligst kvalitet. Det blir fort tørt og flisete. Kan selvsagt brukes, men må skiftes oftere.
Hos folk som selger utstyr til hundekjøring samt enkelte båtbutikker, fåes hulfletta polyethylen tau i bra kvalitet. Den orange typen er aller sterkest, men de mer fancy fargede neon gule grønne, rosa og røde har helt akseptabel kvalitet også.
Det vanligste er å bruke 6 mm til nakkeliner og bakliner, 8mm til midtline og 10mm til slepetau.
Vil man ha tykkere liner er det fritt fram selvfølgelig.
Man kan spleise sammen hulfletta tau bare ved stikke enden rett inn i midten av tauet, men det er ikke å anbefale til trekkhundbruk da spleisen KAN gå opp. Spleisen som vises her, er enkel,  helt låst fast og er derfor å anbefale.

Det noe mer kostbare, men svært sterke  Dynex-tauet eller Dynema (som fåes i flere farger) er litt mer tuklete og spleise, men det går fint med en tynn spleisenål
Selv bruker jeg Dynema til nakkeliner. Noen hunder lærer seg teknikken med å bite over disse og men det har ikke mine klart. Om man har nøkkere i spanent filtrer nakkelinene seg sammen med bakliner og lager et svare knutehelvete. Selv bruker jeg Seleverkstedes wiremidtliner med tau utenpå, disse har små løkker man kan feste bakliner og nakkeliner til så unngår man dette problemet.


spleis_1 kopi.JPG (15216 bytes) Varm opp tauendene slik at de smelter litt og klem så endene blir spisse uten tagger på..( riv av en bit avispapir og klem rundt så du ikke brenner deg...)
Ende A stikkes tvers igjennom tauet. Endetampen trenger ikke å være så veldig lang.
spleis_2 kopi.JPG (16021 bytes) Derefter stikkes ende B igjennom på A-tampen
spleis_3 kopi.JPG (15625 bytes) Stram til og det skulle se omtrent slik ut når det er riktig gjort Nå er spleisen låst dvs den kan ikke gå opp eller forflytte seg
spleis_4 kopi.JPG (13420 bytes) Så gjennstår å dytte A-tampen helt  inn i det hule tauet .Glatt på tauet fra A mot B og den første spleisen er ferdig.
spleis_5 kopi.JPG (11499 bytes) Så var det den andre enden. B-enden stikkes tvers gjennom
spleis_6 kopi.JPG (12811 bytes) Neste trinn er å få den ferdig spleisede A-enden igjennom B-tampen. Det er litt værre enn når man gjorde samme prosess på første enden...Her er en såkalt bælnål til god hjelp. Stikk den igjennom midt på tauet og vri den sidelengs. Den vider ut åpningen og når du legger den spleisede enden inni nåla får du dyttet den igjennom.
Bælnåla og lignende redskap fåes kjøpt i båtforretninger.
spleis_7 kopi.JPG (9573 bytes)


Sett med tynne spleisenåler som trengs til dynex-spleising
Nå er den andre spleisen låst og det gjenstår bare å dytte B-tampen inn i midten av tauet. (Det er det ikke plass til på demo-tauet da det er så kort)

Om du klikker på bildene får du større versjoner

Hvor får du tak i hulfletta polyethylen  tau?
Hos firmaer som selger utstyr til hundekjøring samt i endel båtforetninger


Dynex tau
 
 

Home
©
www.nay-la-chee.net