Sledemodeller
Sleder har tradisjonelt vært bygget av tre, som ask, bjørk og hickory, surret sammen  med fettlær eller nylonsnor... De senere år har mer moderne materialer sneket seg inn og blitt like vanlige som tre, så som aluminium, glassfiber, kevlar, karbon, plast, wire og sågar titan! De er surret med  nylontau, wire,bolter og skruer.
Mens de tradisjonelle tresledene må oljes, surres om  og vedlikeholdes jevnlig er de moderne materialene mer vedlikeholdsfrie. Men her må man til gjengjeld passe på at muttere og skruer sitter som de skal!
Sledeskiene har tradisjonelt vært bygget opp av laminert tre, det finnes glassfibermeier som ligner ski og i den senere tid har aluminiumsmeier blitt ganske utbredt. Disse er slitesterke og fleksible

Sledene finnes i en rekke typer alt etter som hva de skal brukes til.

De tradisjonelle sledene man brukte i Alaska  var først tobogganer, dvs laget av bøyde treplater, siden svære lastesleder med mange bukker. Til turistkjøring brukes fremdeles lignende modeller, lange, tunge sleder med plass til mye bagasje.
Etter som løpskjøring ble mer og mer populært, ble nye, mindre og lettere modeller utviklet og den prosessen  er kontinuerlig.

De deles hovedsakelig i kategoriene distansesleder og sprintsleder.
Sprintsledene er de minste og letteste, med vekt helt ned i 8-9 kg og opp mot 12-15. Sledesekken  er ikke særlig stor og er primært beregnet på å transportere en hund. Til mellomdistanseløp uten utstyrskrav brukes ofte sprintsleder.
Distansesledene varierer veldig i lengde og størrelse, men er som regel minimum 1,50 m lange i planet og opp til flere meter.Man finner  små mellomdistansesleder beregnet på løp der en trenger lite last i sleden til lengre sleder beregnet på langdistanseløp/fjellturer der  man har med mye utstyr..

Til langdistanseløp/turkjøring er det ganske vanlig med tobogganer eller halvtobogganer dvs sledens bunn er en stor plastplate som kan sitte i variabel høyde over bakken. Fordelen med denne er at sleden flyter  bedre på løse forhold. Sledene som har trespiler til bunn kalles Basketsleder.
Distansesleder finnes  i flere vektklasser enn sprintsledene, alt etter hvor lange og solide  og av hva slags materiale de er bygget.

De moderne sledene kjennetegnes av  at de er  fleksible og med god styrbarhet. Mange er sammenleggbare, som kan være veldig praktisk.Men enkelte sverger fortsatt til tresleden for å føle den maksimale turglede. Det er litt stemningsfullt å høre knirkingen i tresleden når spannet langer innover marka en vakker vinterdag!
Sledene av moderne materialer er som regel mer kostbare enn tresledene. Priser varierer fra 5000 n kr til 25000 n kr for de dyreste.  Det er ganske stor etterspørsel etter brukte sleder.

Navn på slededeler
slededeler.JPG (26743 bytes)

Her kommer endel bilder av forskjellige sledetyper.

1old_freightsled.JPG (44401 byte) 1 Diger lasteslede fra hine hårde dager, fotografert på et museum i Alaska.
2
geepole.JPG (27530 byte)

Lasteslede med Geepole, dvs den har en lang kjepp påsurret  der kjøreren står ved siden av på ski og hjelper til med styringen. Denne varianten var mye brukt når hundespann ble brukt til transportoppdrag og brukes fortsatt i USA der tunge sleder skal fram i kronglete terreng.
3moodyslede.JPG (58182 byte)

3
Tradisjonell Sprintslede av tre. Denne modellen er en "klassiker" bygget av den kjente amerikanske  sledemakeren Ed Moody.
I USA er denne varianten fortsatt den vanligste i sprintløp mens europeerne er mer og mer begeistret for "high-tech"sleder.
dannler1.JPG (14855 byte)
4 Dannler-slede, highttech fra Østerike som har blitt populær blandt løpskjørere.
Skiene kan lett kobles av og hele sleden klappes sammen som en reisekoffert!
  5
alkashan_slede.jpg (26251 byte)

Mellomdistanseslede av tre.
Denne modellen tilhører tyske Anne Lise Witschel
6A
tobogann_oinakka.JPG (77003 byte)
6A
Eksempel på toboggan der man har kombinert tre, aluminium ogg plast.
Her er den med trekket på. En trelasteslede i bakgrunnen. (Oinakka)
 6Btobogan_u_trekk.jpg (66017 byte) 6B
Her er samme sleden uten trekk
  6Csammenleggbar.jpg (68221 byte) 6C
Samme slede klappet sammen ved å åpne to vingemuttere som fester de gule glassfiberstengene  på sidene
7sprint_mats.JPG (40605 byte)
7
Sprintslede kombinasjon aluminiumsmeier /tre/plast. (Bjørkis)

 

 


©
www.nay-la-chee.net