Yakutian Laika??? Den rasen har du sikkert ikke hørt om. Kanskje ikke så rart. Den ble godkjent av FCI høsten 2019 så fra i år (2020) kan den registreres i NKK og delta på utstillinger og stevner i Norge. Rasen er også innlemmet under Norsk Polarhundklubb i 2020
Som navnet tilsier kommer de fra Yakutsk-området i Sibir og det er ingen stor rase. Den var nærmest utryddet rundt 2000 tallet og en aksjon ble satt i gang for å redde de. De har i stor grad blitt oppdrettet i Russland og solgt til Europa i en del år. I f x Polen og Frankrike er det en del kenneler alt.
Rasen kalles forskjellige ting rundt om, som Yakutskaya laika, Yakutian Laika, jakutskaja laika, Kolyma-Indigirkadog, jakutisk laika.

Til Norge kom de første 3 russiske hundene til to kenneler i Trøndelag i slutten av 2017, første norskfødte kullet (morslivsimport) ble født hos Nina Eilertsen og Bjarte Kulseth , så har Linda Bjørnes (som har importert 3 hunder)hatt 2 kull  og Therese Sandbekk, som har importert 5 hunder også fra slutten av 2017,, hatt 1 kull. Undertegnede importerte en russisk/finsk tispe i 2019.

I tillegg til å være sledehunder, er de brukt til jakt på klovdyr og fugl, og noen kan brukes til gjeting. De kan vokte eiendommen sin mange av de og kan være litt *skarpere* i temperament enn SH en.
I motsetning til Siberian Huskiene, der stamhundene ikke har levd i Sibir siden forrige århundre (de siste ble importert til USA i 1929) så lever Yl ene den dag i dag i disse kalde, tøffe områdene. De har veldig tjukk pels og godt behårede inni ører og virker å ha god metabolisme.
Mer pelsstell enn på SH må påregnes. Den største forskjellen i forhold til SH, er dog bjeffingen… Dette blir mer som å ha samojed. Ikke alle YL er bjeffer masse, men en god del bjeffer. Min tispe vokter, så bjeffer når noen kommer, folk passerer eller hun hører mistenkelige lyder på eiendommen. Men er ikke skriking og masing i bur eller i hundegården og er rolig av vesen.


Bruksmessig er det litt variasjon mht hvor egna de er til jakt (Linda Bjørnes jakter med sine og har og test på bjørn og villsvin))  eller trekk. De brukes fortsatt som trekkhunder i Yakutsk og andre steder i Russland, men det er og mange kenneler som  avler for utstilling eller kun valpesalg. Liksom SH er det en vakker rase og mange blir fascinert av utseende til yakuten.
Så viktig å undersøke forholdene man evnt planlegger å importere fra. Er ikke uvanlig å få dårlig sosialiserte valper fulle av mark etc. ( de må være hos oppdretter til minst 4 mndr pgr rabiesvaksinering) Det er heller ikke alltid enkelt å få vite negative ting som finnes i genene.
Det er nok mer utbredt å helseteste på de europeiske kennelene enn de russiske, men en god del øyelyser og hd røntger i Russland etterhvert.

Som de andre polarhundrasene, er det ikke en hund for alle og enhver.. De må aktiviseres mentalt og fysisk og ikke alle Yl er kan heller slippes løse uten og stikke av, men det sies (av de som har hatt begge deler) at de er mer knytta til folk enn SH og noe enklere å ha løs.
YL en er raskere enn samojeder, men tregere enn SH, Det er en kraftig og sterk hund som skal være utholdende. En fin og robust turkamerat.


Det er en ganske tettavla, liten rase med diverse helseproblemer å ta hensyn til også.
De bør HDrøntges (er dessverre en god del HD ute og går) , øyenlyses og det snakkes mye om BAER testing for å påvise døvhet. Men BAERtesting er ikke veldig tilgjengelig , i Norge finnes foreløpig ingen som utfører dette f x. Helt døve hunder er mulig å avsløre, men er de f x døve på 1 øre er det verre. Vanligst er døvhet på hunder med manglende pigmenter i hodet, men det har og forekommet på mørke hunder.
AD og spondylose forekommer

 Håper det blir jobbet seriøst videre med å bevare denne flotte hunderasen sunn og brukandes til det de er skapt for. Blir nok økende popularitet nå som de er innlemmet i FCI systemet. Det er noe eget med urhundene og det de utstråler...
 Men popularitet kan være både pluss og minus…Time will tell!


LINKER med info om Yakutian Laika
Dette er en flott booklet med rasens historie, masse bilder etc yakutlaika.com

Rasens standard FCI engelskDet finnes to aktive databaser med stamtavler, info og bilder yakutianlaikaworld og yakutian-laika.com

Yakutian-laika.com (denne har vært litt trøblete av og til) Denne databasen har mange bilder og mye oinfo om hver hund

F
acebook har man mange yakutian laikagrupper- mange er primært for valpeformidling
Yakutian laika Europe er en av de aktive på engelsk som nå kun tillater valpeannonsering m info om helsetesting
Det finnes og to norske grupper foreløpig , Jakutisk Laika Norge og Yakutian Laika Norway

Youtubefilmer

Animal Watch: The Yakutian Laika


Russisk presentasjon av rasenEn 150 mil lang ekspedisjon med yakutian laikaer som følger i russiske polarutforskeres spor.


Kortere versjon med klipp fra ekspedisjonen© nay-la-chee.net
webdesign: Nay-la-chee