Yakutian Laika??? Den rasen har du kanskje ikke hørt om. Ikke så rart. Den ble godkjent av FCI høsten 2019, så fra i år (2020) kan den registreres i NKK og delta på utstillinger og stevner i Norge. Rasen er også innlemmet under Norsk Polarhundklubb i 2020. Den fikk eget avlsråd etter en tid inkludert i samojedavlsrådet

Som navnet tilsier kommer de fra Yakutsk-området i Sibir, verdens kaldeste, bebodde strøk Her ligger temperaturene ofte på mellom -25 og -50  store deler av vinteren Det er ingen tallmesig stor rase. Den var nærmest utryddet rundt 2000 tallet og en aksjon ble satt i gang for å redde de. De har i stor grad blitt oppdrettet i Russland og solgt til Europa og USA i noen år. I  Polen og Frankrike er det en god del kenneler alt og de er spredd til mange land i verden.
Rasen kalles forskjellige ting rundt om, som Yakutskaya laika, Yakutian Laika, jakutskaja laika, Kolyma-Indigirkadog, jakutisk laika.

Til Norge kom de første 3 russiske hundene til to kenneler i Trøndelag i slutten av 2017, første norskfødte kullet (morslivsimport) ble født hos Nina Eilertsen og Bjarte Kulseth , så har Linda Bjørnes importert flere  og Therese Sandbekk noen. Undertegnede importerte en russisk/finsk tispe i 2019.

Rasen har først og fremst vært sledehund, i tillegg er de brukt til jakt på klovdyr og fugl, og noen få  til gjeting. Noen av de har vokteregenskaper og kan være litt *skarpere* i temperament enn SH en kan bli. YL er kanskje mer uhomogen enn SH.
I motsetning til Siberian Huskiene, der stamhundene ikke har levd i Sibir siden forrige århundre (de siste ble importert til USA i 1929) så lever Yl ene den dag i dag i disse kalde, ugjestmilde områdene. De har veldig tjukk pels og virker å ha god metabolisme.
Noe mer  pelsstell enn på SH må påregnes, de kan floke veldig bak ørene der det er fjonete ull. De trenger også i større grad sokker enn SH pgr snøklumper i potene.
Den største forskjellen i forhold til SH, er  bjeffingen på endel av de (men det gjelder jo veldig mange hunderaser, bare vi som er vant til husky som er litt uvante med det) To av mine er vakthunder, den eldste kan og kalles  vokter, så de bjeffer når noen kommer, folk passerer eller  hører mistenkelige lyder på eiendommen.Det ER alltid noe når det varsles. På andre steder enn hjemme er de stille, de er  og de er stille innendørs. Min yngste har ingen vaktinstinkter, men mye lyd ved foring og trening. Sånn generellt bjeffer de mindre enn samojed, men mere enn SH kan man vel si.


Bruksmessig er det litt variasjon mht hvor egna de er til jakt (Linda Bjørnes jakter med noen av sine og har og test på bjørn og villsvin))  De brukes fortsatt som trekkhunder i Yakutsk og andre steder i Russland, men det er og mange kenneler som avler for utstilling eller kun valpesalg. Liksom SH er det en vakker rase og mange blir fascinert av utseende til YL en. Mindretallet av oppdrettere tester hundene reellt i selen. Liksom det er med valg av andre brukshunder, søker man en bestemt egenskap, er det viktig å velge valp etter foreldredyr/slekt som presterer/fungerer til dette så har man et bedre utganspunkt
Det er viktig å undersøke forholdene man evnt planlegger å importere fra. Er ikke uvanlig å få dårlig sosialiserte valper fulle av mark etc. ( de må være hos oppdretter til minst 4 mndr pgr rabiesvaksinering) Det er heller ikke alltid enkelt å få vite negative ting som finnes i genene.
Det er mer utbredt å helseteste på de europeiske kennelene enn de russiske, men en god del øyelyser og Hd røntger i Russland etterhvert. Pr nå er det ikke mulig å få registrert russiske importer pgr sanksjoner.

Som de andre polarhundrasene, er det ikke en hund for alle og enhver.De må aktiviseres mentalt og fysisk og ikke alle Yl er kan heller slippes løse uten og stikke av, men det sies (av de som har hatt begge deler) at de er mer knytta til folk enn SH og  nok noe høyere prosent som kan kontrolleres i løs tilstand. Men de har absolutt jaktinstinkt de fleste!
YL en er raskere enn samojeder, men tregere enn SH, Det er en kraftig og sterk hund som skal være utholdende. En fin og robust allround tur/brukshund . Mange YL er er veldig smarte og lettlærte   og artige å trene forskjellige hundesporter med.De har også veldig sterkt morsinstinkt.


Det er en ganske tettavla, liten rase med noen helseproblemer å ta hensyn til.
Det er krav om kjent HD status for registrering av avkom  (er dessverre en god del HD ute og går, heldigvis mest C),de bør  øyenlyses og gonioskoperes da de har samme øyyelidelser som SH. LTV er også noe å følge med på. Endel tar  BAER test av foreldre og på hele valpekull før levering for evnt å  påvise døvhet. Helt døve hunder er mulig å avsløre i yngre alder , men er de f x døve på 1 øre er det verre. Vanligst er døvhet på hunder med manglende pigmenter i hodet, men det har og forekommet på mørke hunder. Det har nylig blitt mulig å ta Baertest hos nevrolog på Norges Veterinærhøyskole

Håper det blir jobbet seriøst videre med å bevare denne flotte hunderasen sunn og brukandes til det de er skapt for.  Blir nok økende popularitet nå som de er innlemmet i FCI systemet. Det er noe eget med urhundene og det de utstråler...
Men popularitet kan være både pluss og minus…Time will tell!


    
   
Mine YL er/ første kull


L
Liksom på SH kan farger og pigmenter endre seg over tid. Det kan komme pigment rundt øyne og snute til godt over året. Som man ser her på bildene av Yaku og Ildico

LINKER med info om Yakutian Laika
Illustrert standard med komentarer på engelsk fra den russiske raseklubben
*
Rasens standard FCI engelsk

Rasens standard på norsk


Yakutian-laika.com  Denne databasen har mange bilder og mye info om hver hund





F
acebook har man mange yakutian laikagrupper- mange er primært for valpeformidling
Yakutian laika Europe er en av de aktive på engelsk som nå kun tillater valpeannonsering m info om helsetesting
Den aktive norske gruppen er Yakutian Laika Norway



Youtubefilmer

Animal Watch: The Yakutian Laika


Russisk presentasjon av rasen



En 150 mil lang ekspedisjon med yakutian laikaer som følger i russiske polarutforskeres spor.


Kortere versjon med klipp fra ekspedisjonen















© nay-la-chee.net
webdesign: Nay-la-chee